Kwaliteit Trampoline

De kwaliteit van de trampoline komt vanuit alle onderdelen waaruit een trampoline bestaat. Een goede trampoline met slechte veren is dus geen goede trampoline. Hieronder zullen we de onderdelen nader belichten.


Het Frame

De trampolineframes worden gemaakt van gegalvanisseerd staal. Het galvanisatieprocede wat het staal ondergaan heeft voorkomt het voortijdig roesten van het frame. De buizen worden zowel van binnen als buiten gegalvaniseerd.

Een goed en sterk frame kenmerkt zich in dikke buizen met voldoende wanddikte. Goedkope trampolines hebben veelal 32 mm. buis met wanddikte 1.5 mm. De betere trampolines gebruiken buis van 38,42 en 48 mm. doorsnede met een wanddikte van 2.0 mm.
Een trampoline met een sterk en stug frame zal beter veren dan een mindere variant. Doordat het frame stug is en niet meebuigt tijdens de sprongen zal alle energie binnen het frame blijven en dus niet "weglekken" door meebuigende framedelen. 
Nog een nadeel van lichte frames is dat deze kunnen kraken tijdens het springen. Dit kraken komt vaak uit de verbindingen tussen de metalen delen en kunnen enigzins tegengegaan worden door gebruik van vaseline of vet.
De zware frames vindt je terug bij de merken Airjump, Proline en Berg Toys.

Goedkope trampolines veelal verkocht via bouwmarkten worden geleverd met dunne en lichte frames waarbij ook gebruik wordt gemaakt van het T-sectie hulpstuk. Dit hulpstuk verbindt de poten met de bovenring. Wij zijn geen voorstander van dit systeem. Een groot nadeel van deze T-secties is dat hier beweging in zit en waarbij dus veel sprongenergie verdwijnt tijdens het springen. Ook is kraken een veelvoorkomende klacht. Pas ook goed op tijdens de montage. Gebruik zeker handschoenen om te voorkomen dat het vel van je hand niet tussen de klem komt. 

T-stuk


Veel merken verkopen tegenwoordig ook speciale inbouwtrampolines. Deze trampolines hebben een speciaal verlaagd frame en zijn dan vaak voorzien van een aangepast randkussen. Deze frames zijn ca. 20 cm. hoog en worden op de rand van de gegraven kuil geplaatst. Hier bij wordt het frame ook verankerd in de grond. De open ruimte van 20 cm. wordt afgedekt met een lange flap aan het randkussen of er wordt een netrand geplaatst. De vrije gang van de lucht onder de trampoline gaat dan via het aangepaste randkussen.

inbouw trampoline Interra van Exitinbouw trampoline supreme ground level van Exit

 

De Veren

Trampolines worden geleverd met diverse kwaliteiten veren. De goedkopere trampolines hebben meestal veren kort, dun en recht van ca. 9, 14 of 16 cm. lengte. De betere trampoline heeft 18, 21 of 23 cm. veren welke conisch van vorm zijn, langer en dikker. Conisch wil zeggen smaller aan de uiteinden. De langere conische veren hebben een langere rek en zullen daarom ook beter veren.

 Trampoline veren

 

Trampolineveer    uitgerekte veer

 

De Springmat

De meeste trampolines zijn voorzien van Amerikaans Permatron springdoek. Permatron is een kunststof polypropyleen met koolstofvezel. Dit materiaal is uitermate geschikt voor trampolines. Het is oersterk, ongevoelig voor UV-stralen en andere weersinvloeden, rekt niet, is waterdoorlatend, neemt geen vocht op en het voelt prettig en zacht aan. Wel zo lekker als de kinderen er op spelen. 

Het materiaal Permatron rekt zelf niet maar rekt mee door de wijze van weving. De springmat is oersterk maar niet bestand tegen vuur, vonken, vuurwerk, sigaretten, etc. en ook niet voor scherpe objecten. 

De V-ringen aan de buitenzijde van de springmat zijn voor de bevestiging via de veren aan het trampolineframe. Deze V-ringen zijn meestal van staal en bij enkele merken van kunststof met een metalen binnenkern. 

Het stiksel voor de veren is vaak 6 of 8-voudig. Het garen is UV-bestendig maar kan op den duur toch ook slijten. Hierdoor kunnen de V-ringen losraken.


Het Randkussen

Een zeer belangrijk onderdeel van de trampoline. Voor de veiligheid en voor het aangezicht van de trampoline. Een goed randkussen beschermt en voorkomt lichamelijk contact met de veren en voorkomt pijnlijk stoten tegen het stalen trampolineframe.

Randkussen zijn er in vele varianten. Dik, dun, breed, smal, licht en zwaar.

Het "zeil" van het randkussen kan uit verschillende materialen bestaan. Van goedkoop polyester zeil tot heady duty materiaal als Bisonyl. Daar tussen zitten diverse kwaliteiten. Ieder kwaliteit heeft zijn levensduur en prijs. De randkussen van GOS en Superfun zijn lichte kwaliteit kussens waarbij Superfun de betere is (breder en dikker). De randen van Airjump, Proline en Exit zijn een prima midden kwaliteit. Kadee Pro, Berg Toys en Etan hebben de hoogste kwaliteit Bisonyl ziel waarbij opgemerkt dat Berg Toys en Etan meerdere kwaliteiten verkopen. Niet alles is dus van Bisonyl. 

Bisonyl (of vrachtwagenzeil) is geplastificeerd en gewapend stevig zeildoek, waterdicht en luchtdicht, UV bestendig, kleurecht en het is glad waardoor er minder belastend vuil op blijft zitten. Bisonyl randkussens vindt je vaak terug in speeltuinen, speelparadijzen, pretparken, enz. 

De vulling van het randkussen bestaat uit EPE of EVA vulling. EPE vulling is goedkoper materiaal en vindt je daarom meestal in de goedkopere randkussens. EPE vulling kan er in meerdere diktes zijn van 1 tot 4 cm. EVA vulling is een compactere schuimsoort welke een hogere schokabsortie heeft van EPE. EVA schuim is ook zwaarder waardoor deze randkussens beter blijven liggen bij harde wind.  

Belangrijk in de functie van het randkussen is dat deze altijd goed moet blijven liggen en de veren met frame bedekt. Hiermee voorkomt de rand contact van de springers en de gevaarlijke delen van de trampoline. 

 

randkussen vulling

 

Veiligheidsnet

Een net is op zich geen vast onderdeel van de trampoline maar wordt de laatste jaren steeds meer verkocht bij een trampoline. De bewustwording omtrent de veiigheid is de laatste jaren toegenomen waardoor je steeds meer trampolines met veiligheidsnet ziet. 

Alle merken verkopen de netten naast of in combinatie met de trampoline. De uitvoering is ongeveer gelijk maar er worden wel verschillende materialen voor gebruikt. Dikke palen, dunnen palen, ingang door een sluis of via rits, bevestiging binnenzijde of buitenzijde randkussen, kwaliteit van net en bevestingingswijze zijn enkele verschillen

De netten bij de trampolines zijn meestal fijnmazig zodat de kinderen er niet in gaan hangen. De netten zijn niet ongevoelig voor UV stralen en hebben een verwachte levensduur van 1-4 jaar. 

Omtrent het ontwerp geven wij de voorkeur aan netten die aan de buitenzijde van de trampoline worden bevestigd. Hierdoor is er geen verlies van speelruimte op de trampoline. Niet geheel onbelangrijk bij trampolines die wat kleiner zijn. Onze universele veiligheidsnetten FUN worden gemonteerd aan de buitenzijde van de trampoline. Ter vervanging verkopen we deze netten ook los. Klik hier

Een ingang via een sluis (2 delen overlapend) heeft onze voorkeur t.o.v. een ingang via de rits. Een rits kan open blijven staan waardoor een kind er toch doorheen kan vallen. Dit kan niet bij een ingang dmv. een sluis.

Webwinkel Keurmerk