Tips voor het kopen van een trampoline

De in Nederland en België verkrijgbare trampolines voldoen allemaal aan minimale wettelijke eisen. Maar tussen de merken trampolines kunnen grote verschillen voorkomen in gebruik van materiaal, springeigenschappen en veiligheid.

Het frame:

Het frame is het meest belangrijke deel van de trampoline. Hoe minder framedelen hoe sterker het frame.
Naast de buisdiameter is ook de wanddikte van de buis van belang. De betere trampolines hebben een buisdikte van minimaal 42 mm met een wanddikte van 2 mm voor de horizontale framedelen. Het verschil tussen een licht en zwaar frame kan meer dan 25 kg. uitmaken.
De meeste frames zijn zowel in- als uitwendig gegalvaniseerd.

Een te licht frame heeft negatieve invloed op de levensduur, veiligheid, max. toelaatbaar gewicht en zal eerder een krakend geluid laten horen tijdens het springen.

 

De springmat:

De meeste springmatten worden gemaakt van Permatron. Permatron is al tientallen jaren het product voor kwaliteitstrampolines. Permatron heeft een enorm grote treksterkte, UV bescherming en bescherming tegen schimmels. Het zachte oppervlak betekent extra gebruikerscomfort en klanttevredenheid. Voor veteranen uit de trampoline business betekent Permatron het ultieme in kwaliteit en werking. Ook de betere trampolines uit China zijn voorzien van Permatron springmatten afkomstig uit de USA.
 

De veren:

Pas op, je koopt geen trampoline maar "de sprong" ! Dus... de trampoline moet dan ook wel goede, comfortabel een veilige springeigenschappen hebben.
Niet alleen het aantal en de lengte van de veren is bepalend voor het verende karakter van de trampoline. Te weinig veren geef te veel belasting op de veren en bij te veel veren zal deze niet meer springen. Langere veren (21 cm) hebben een langere rek en springen daarom wat soepeler. Kortere veren van 14 tot 18 cm. zijn wat stugger wat resulteerd in een wat hardere vering. De Magic Circle veren zijn al jaren favoriet bij vele jeugdige springers van 8 jaar. Deze veren geven de soepelste en hoogste vering. Kom gerust langs om dit zelf uit te proberen.
Af te raden zijn trampolines met elastieken of andere veermechanismen. Naast de mindere veereigenschappen zijn vervangingsonderdelen hiervoor ook zeer moeilijk te vinden.

 

De beschermrand of randkussen:

Uit veiligheidsoverwegingen moet u altijd een trampoline met een top randkussen nemen. Eentje die goed over de veren gaat, dik genoeg is om schokken te absorberen en moet ook tijdens het springen goed blijven liggen.

Een goedkoop randkussen is vaak duurkoop. Binnen 1 à 2 jaar zult u een nieuwe moeten aanschaffen. Of erger.. een kind met een vewonding of blessure is vele malen duurder (ook emontioneel) dan de extra uitgave voor een trampoline van goede kwaliteit. 
Een goed trampolinerandkussen is UV bestendig, heavy duty, polyester PVC 0,5 mm onder en boven, en heeft een vulling van gesloten cell foam met een dikte van minimaal 30 mm.
Onze trampolinemerken die hier aan voldoen zijn AirJump, JumpKing, Magic Circle en ProLine.

 

Afdekhoezen:

Met een afdekhoes verleng je de levensduur van de trampoline. De hoes beschermt tegen weerinvloeden, vuil, vallende takken, vogelpoep, etc. Met het gebruik van een goede hoes blijft de trampoline ook redelijk droog. Hierdoor zullen de kinderen eerder en vaker kunnen springen.
Een trampoline met hoes geeft ook het signaal dat de trampoline "buiten gebruik" is. Raadzaam indien er ook buurtkinderen vrijelijk bij de trampoline kunnen komen.
De hoezen zijn allemaal voorzien van afwater gaten, zodat er zich geen grote plas kan ontwikkelen.

 

Het veiligheidsnet:

Met een veiligheidsnet voorkomt u dat de springertjes naast de trampoline belanden met alle gevolgen van dien. Daarom is een net bij hoge trampolines tegenwoordig verplicht. 
De veiligheidsnetten zijn er in voordelige uitvoeringen en zwaardere. De bekende A-merken leveren zware kwaliteit netten met meestal een ingang dmv. een sluis. Dus geen rits. Een rits kan open blijven staan. 
De voordelige merken trampolines hebben veelal netten met een rits ingang. Ook het net is van een goedkopere kwaliteit en zal dus eerder vervangen moeten worden. Losse netten zijn meestal wel voor alle type trampolines en afmetingen te leveren. Informeer hier desgewenst naar. 
 

Garantie:

Bij alle trampolines is het randkussen het zwakste onderdeel. Hier zit dan ook de minst lange garantieperiode op. 
Veren van mindere kwaliteit kunnen na verloop van tijd roest gaan vertonen. Ook met roestige veren kan men echter nog prima springen.
Het doek van een springmat slijt in feite niet. Het stiksel aan de randen kan wel slijten door UV licht en konstante schuring van het randkussen. De V-vormige ringen aan de mat kunnen soms wel eens breken. Deze zijn echter simpel te vervangen. 
Het permatron doek van de mat is oersterk en eigenlijk niet stuk te krijgen. Scherpe voorwerpen en vuur (vuurwerk, sigaretten, barbequevonken) zijn echter funest voor de mat.
Een beschadigde mat kan soms nog wel gerepareerd worden maar het is altijd beter deze bij beschadigingen geheel te vernieuwen. 

Webwinkel Keurmerk